Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Помер ідейний творець євро Роберт Манделл


06.04.2021 16:19

На 89 році життя помер видатний канадський економіст, засновник євро та нобелівський лауреат з економіки Роберт Манделл.

Економіст помер 4 квітня в Італії, в місті Тоскана, де проживав останні роки разом з родиною, повідомляє FinClub з посиланням на Bloomberg.

Манделла називають ідейним та інтелектуальним натхненником створення єдиної валюти для Європи. З 60-х років минулого століття працював над ідеєю створення загальноєвропейського економічного та валютного союзу і створив теоретичну основу для запровадження євро.

Манделл працював над створенням ідеальної моделі відкритої економіки для малих країн, матеріал для якої почав збирати ще під час роботи в Міжнародному валютному фонді.

У 1999 році Манделл отримав Нобелівську премію з економіки за аналіз грошової та фіскальної політики в рамках різних режимів валютного курсу, а також аналіз оптимальних валютних зон.

Разом із Маркусом Флемінгом створив теоретичну основу неолібералізму як економічної моделі, яка отримала назву «модель Манделла-Флемінга».

Манделл також вважається архітектором економіки пропозиції, в першу чергу зосередженої на зниженні граничних податкових ставок для стимулювання виробництва та споживання товарів і послуг. Президент США Рональд Рейган прийняв цю філософію в формі зниження податків і контролю над інфляцією, які допомогли забезпечити економічне зростання в 7,3% в 1984 році, найвищий за три десятиліття.

Прихильник вільних ринків, відкритої торгівлі і обмеженого уряду, Манделл підтримував фіксовані обмінні курси. У 2009 році, після найгіршої рецесії в світі з 1930-х років, він відновив свій заклик до фіксування європейської валюти по відношенню до долара, заявивши, що коливання обмінного курсу викликали дисбаланси, які привели до світової фінансової кризи.

Пізніше Манделл запропонував єдину світову валюту «DEY» - сукупність доларів США, євро та ієн - як спосіб стабілізації фінансових ринків у рамках нової міжнародної валютної системи.

Роберт Манделл народився 24 жовтня 1932 року у місті Кінгстон в Онтаріо, отримав ступінь бакалавра економіки в університеті Британської Колумбії у Ванкувері, ступінь магістра у Вашингтонському університеті Сієтла та докторський ступінь у MIT. Також Манделл має диплом юриста Університету Ватерлоо, навчався у Лондонській школі економіки, був почесним професором економіки Колумбійського університету.

 

Джерело: FinClub


Теги: | Роберт Манделл | євро |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.