Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР врегулювала подання звітності товарними біржами


19.01.2022 10:32

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Положення про порядок складання, подання та оприлюднення товарними біржами звітних даних.

Про це йдеться на вебсайті регулятора.

«Комісія продовжує планомірну роботу з регулювання товарного сегменту. Як і в інших напрямах, ми прагнемо тут мати чіткі та зрозумілі правила гри, і питання подання звітності – не виключення, а один із елементів «пазлу», - розповідає Іраклій Барамія, член НКЦПФР. – Ми обговорили цей документ з учасниками ринку і колегами з інших державних органів, тож плануємо вже з весни отримувати повну інформацію від товарних бірж про їхню діяльність».

Тож, згідно з Положенням, Комісія встановила такі терміни старту подачі звітності:

·      для щоденних даних – з 1 травня 2022 року;

·      для щомісячних даних – з липня 2021 року;

·      для щорічних даних – з 2021 року;

·      для нерегулярних даних – з 1 травня 2022 року.  

Товарні біржі подаватимуть до НКЦПФР дані у такі строки:

·      щоденні – до 12-ої години дня, наступного за звітним;

·      щомісячні – не пізніше останнього числа місяця, наступного за звітним;

·      щорічні – до 30 квітня року, наступного за звітним;

·      нерегулярні – протягом трьох робочих днів з дати виникнення нерегулярних даних;

·      нерегулярні дані, які виникли у випадку ситуації цінової нестабільності, – протягом 24 годин з моменту встановлення факту її виникнення. 

Регулятор визначив умовно перехідний період: термін подання щомісячних даних за липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень 2021 року – до 30 червня 2022 року включно. Також положення містить всі форми довідок, необхідні для складання і подання такої звітності. 

«Для регулятора і, переконаний, ринка в цілому важливо чітко врегулювати роботу товарного ринку, адже він має стати запорукою розвитку похідних інструментів», - додає комісіонер.  

Положення набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування, крім пункту 2 розділу І, де йде мова про поширення вимог документу на юридичних осіб, які мають ліцензію на провадження діяльності з організації укладання деривативних контрактів на товарних біржах тощо.

 

Джерело: вебсайт НКЦПФР


Теги: | НКЦПФР | звіт | товарна біржа |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.