Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР винесла рішення по семи справам за фактами маніпулювання цінами на фондовому ринку


26.09.2016 15:47

21 вересня 2016 року уповноваженими особами НКЦПФР (Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку) колегіально в рамках системної протидії маніпулюванню цінами на фондовому ринку розглянуто сім справ за фактами порушення законодавства у вигляді маніпулювання цінами на фондовому ринку.

Комісією встановлені численні факти маніпулювання цінами з боку торговця цінними паперами ТОВ «ФК ОЛІМП» (назва товариства змінена на ТОВ «ВЕСТЕРН БРОК»).

Операції з ознаками маніпулювання здійснювалися з цінними паперами ПАТ «ЗНКІФ «ХАЙГРАУНД КЕПІТАЛ МЕНЕДЖМЕНТ» (липень – листопад 2015 року), дисконтними облігаціями ПАТ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «АГРОХОЛДІНГ ПОЛІССЯ» (червень – липень 2015 року), дисконтними облігаціями ПАТ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «КРЕДИТ СЕРВІС» (стара назва – ПАТ «БЮРО КРЕДИТНИХ ІСТОРІЙ «КРЕДИТ СЕРВІС») (січень – квітень 2015 року)  – на фондовій біржі ПАТ КМФБ та ПАТ «ФАКТОР-КРЕДИТ «ФЕНІКС» (стара назва – ПАТ «БЮРО КРЕДИТНИХ ІСТОРІЙ «ФЕНІКС») (березень – квітень 2015 року) – на фондових біржах ПАТ КМФБ та ПрАТ УМФБ.

Правочини укладалися неодноразово протягом торговельної сесії і майже одночасно (з незначною різницею в хвилини). Зазначені операції не мали очевидного економічного сенсу, за результатами більшості операцій власник цінних паперів не змінювався. Таким чином торговець здійснював операції купівлі/продажу акцій, які тільки надають уявлення щодо ціни, яка не відповідає дійсності і призводять до встановлення інших цін, ніж ті, що існували б за відсутності вищевказаних операцій.

Розглянувши всі чотири справи в комплексі, Комісія прийняла рішення об’єднати їх в одне провадження і за встановленими численними фактами маніпулювання цінами застосувати до ТОВ «ФК ОЛІМП» (нова назва - ТОВ «ВЕСТЕРН БРОК») санкцію у вигляді анулювання ліцензії на здійснення професійної діяльності з торгівлі цінними паперами.

Ще дві справи було розглянуто у відношенні торговця цінними паперами ТОВ «РІКУС» за фактами маніпулювання цінами дисконтних облігацій ПАТ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «АГРОХОЛДІНГ ПОЛІССЯ» (червень-липень 2015 року) та цінних паперів ПАТ «ЗНКІФ «ХАЙГРАУНД КЕПІТАЛ МЕНЕДЖМЕНТ» (липень – листопад 2015 року) на фондовій біржі ПАТ КМФБ.

Комісія також об’єднала зазначені дві справи в одне провадження і за встановленими фактами маніпулювання цінами прийняла рішення застосувати до ТОВ «РІКУС» фінансову санкцію у розмірі 200 тис. грн.

Комісією встановлений факт маніпулювання цінами акцій ПАТ «МАРІУПОЛЬСЬКИЙ МЕТАЛУРГІЙНИЙ КОМБІНАТ ІМЕНІ ІЛЛІЧА» (на сьогодні тип акціонерного товариства змінено на ПрАТ) з боку професійного учасника ринку ТОВ «УНІВЕР КАПІТАЛ». У період з липня по листопад 2015 року торговець цінними паперами з метою встановлення певного біржового курсу системно в останні дні кожного місяця укладав на фондовій біржі ПАТ «УКРАЇНСЬКА БІРЖА» правочини з акціями в інтересах двох фізичних осіб – один з яких у період з 31.07.2015 року по 06.11.2015 року був контролером товариства, а інший був контролером ТОВ «КУА Універ Менеджмент». Зазначені операції не мали очевидного економічного сенсу, за результатами торгів власник цінних паперів не змінювався. Крім того, цінні папери ПАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» в кількості 204 тис шт. перебували в ІСІ, які знаходились під управлінням пов’язаної з торговцем компанії ТОВ «КУА Універ Менеджмент».

За встановленим фактом маніпулювання цінами на фондовому ринку до торговця цінними паперами ТОВ «УНІВЕР КАПІТАЛ» застосована фінансова санкція у розмірі 170 тис грн.

Станом на 21.09.2016 року, за фактами маніпулювання цінами на фондовому ринку НКЦПФР порушено 153 справи, з них протягом поточного року розглянуто та прийнято рішення у 54 справах за цим видом правопорушення. За результатами розгляду накладено фінансових санкцій на загальну суму 4,07 млн грн, у відношенні 8 торговців цінними паперами застосовані санкції у вигляді анулювання ліцензії.

Джерело: веб-сайт НКЦПФР

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.