Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР винесла попередження чотирьом фондовим біржам за бездіяльність у запобіганні маніпулюванню цінами


28.04.2016 19:36

28 квітня 2016 року уповноважені особи НКЦПФР (Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку), в рамках системної протидії маніпулюванню цінами на фондовому ринку, розглянули справи щодо чотирьох фондових бірж - ПАТ «УКРАЇНСЬКА БІРЖА», ПАТ «ФБ «ПЕРСПЕКТИВА», ПАТ «КМФБ», ПАТ «ФОНДОВА БІРЖА ПФТС» - за фактами їх бездіяльності по запобіганню маніпулювання цінами під час здійснення операцій з цінними паперами.

Справа щодо ПАТ «ФОНДОВА БІРЖА ПФТС» полягала в тому, що члени біржі укладали біржові контракти з цінними паперами певних емітентів напередодні публікації інформації про важливі корпоративні події, штучно впливаючи на біржовий курс.

Зокрема, 11.11.2013 року торговці цінними паперами ТОВ «ТАРГЕТ ТРЕЙД» та ПрАТ «ІФК «АРТ КАПІТАЛ» протягом торговельної сесії укладали контракти з акціями ПАТ «КОНЦЕРН СТИРОЛ» напередодні публікації інформації про проведення позачергових зборів акціонерів. Зазначені операції були направлені на формування іншого біржового курсу  цінних паперів, ніж такого, який би склався при відсутності цих операцій. В даному випадку торговці були зацікавлені скористатися своїм правом викупу акцій за штучно створеним біржовим курсом на дату публікації інформації.

Інший випадок стосувався торговця цінними паперами ТОВ «ФОРВАРД КАПІТАЛ», який протягом торговельної сесії 25.12.2013 року укладав біржові контракти з акціями ПАТ «БАНК АЛЬЯНС» напередодні публікації інформації про проведення позачергових зборів акціонерів. Зазначені операції також підпадали під ознаки маніпулювання цінами. Але в даному випадку торговець був зацікавлений у заниженні біржового курсу перед прийняттям рішення про збільшення статутного капіталу банку.

ПАТ «ФОНДОВА БІРЖА ПФТС» в обох випадках з моменту виникнення у  діях  учасника біржових торгів підозри у маніпулюванні повинна була протягом місяця перевіряти інформацію, в тому числі причини, які можливо призвели до маніпулювання.

Під час розгляду справи щодо ПАТ «УКРАЇНСЬКА БІРЖА» було встановлено, що біржа не вживала заходів аби запобігти маніпулюванню з боку членів біржі - торговців цінними паперами ПрАТ «ФК «СОКРАТ» та ТОВ «ФК «СОКРАТ», які у період з 25.03.2013 року по 22.04.2013 року системно укладали угоди з акціями ПАТ «ДОНЕЦЬКИЙ РУДО-РЕМОНТНИЙ ЗАВОД». За результатом аналізу оприлюдненої регулярної річної звітності емітента Комісією було встановлено, що ціни на цінні папери ПАТ «ДОНЕЦЬКИЙ РУДО-РЕМОНТНИЙ ЗАВОД», які склалися за результатами торгів на ПАТ «УКРАЇНСЬКА БІРЖА» у вищезазначений період не кореспондуються з фінансово-господарськими показниками діяльності емітента. Згодом 20.08.2013 року Комісією було прийнято рішення про встановлення ознак фіктивності даного емітента, а його акції включено до Списку емітентів, що мають ознаки фіктивності.

У справах відносно ПАТ «КМФБ» та ПАТ «ФБ «ПЕРСПЕКТИВА» в діях членів бірж вбачалося одразу по декілька ознак маніпулювання, але біржи ігнорували такі ознаки.

Зокрема, у ситуації на ПАТ «КМФБ» у період з 11.07.2014 року по 02.09.2014 року члени біржі - торговці цінними паперами ТОВ «ФК «ЕКСПЕРТ»,  ТОВ «ФК – ЗБЕРІГАЧ», ТОВ «ІНВЕСТ БРОК» системно укладали біржові контракти з акціями ПАТ «ІМПУЛЬС ПЛЮС», ПАТ «БЮРО КРЕДИТНИХ ІСТОРІЙ «КРЕДИТ СЕРВІС», ПАТ «ДОМІНАНТА КОЛЕКТ», ПАТ «ПЕРЕСУВНА МЕХАНІЗОВАНА КОЛОНА №20», в результаті яких відбувалося безпідставне зростання ціни зазначених акцій, що не відповідало фінансово-господарським показникам діяльності цих емітентів. Крім того, за результатами таких угод власник цінних паперів не змінювався, угоди не мали очевидного економічного сенсу, вони укладалися торговцями у власних інтересах неодноразово протягом торговельного дня, в багатьох випадках купівля та продаж зазначених цінних паперів відбувалась перед закриттям торговельної сесії з метою введення в оману учасників ринку щодо встановленого біржового курсу.

Згодом Комісією було прийнято рішення про встановлення ознак фіктивності даних емітентів, а їх акції включено до Списку емітентів, що мають ознаки фіктивності.

Схожа ситуація спостерігалася на ПАТ «ФБ «ПЕРСПЕКТИВА». У період з 23.01.2015 року по 30.06.2015 року члени біржі – торговці цінними паперами ПрАТ «МЕНЕДЖМЕНТ ТЕХНОЛОДЖІЗ», ТОВ «ФОНДОВИЙ АКТИВ», ТОВ «ЦЕНТРАЛЬНИЙ БРОКЕР» системно укладали угоди з акціями ПАТ «ФБ «ПЕРСПЕКТИВА» та ПАТ «КОМУНІКАЦІЙНИЙ ФОНДОВИЙ ЦЕНТР», які лише надавали уявлення щодо біржового курсу зазначених цінних паперів і не відповідали фінансово-господарським показникам діяльності емітента. Угоди мали одразу декілька очевидних ознак маніпулювання.

Включаючи цінні папери зазначених емітентів до лістингу, біржа зобов‘язана була ознайомитися з оприлюдненою регулярною звітністю емітентів, особливою інформацією, щоб своєчасно запобігти маніпулюванню. На підставі цієї інформації біржа могла встановити, чи кореспондується зростання біржових цін на цінні папери емітентів з фінансово-господарськими показниками діяльності емітентів.

У зв‘язку з порушенням вимог «Порядку запобігання маніпулювання цінами під час здійснення операцій з цінними паперами на фондовій біржі» №716 в частині незабезпечення виявлення та дослідження фактів порушення учасниками біржових торгів  відповідних положень правил фондової біржі щодо запобігання маніпулюванню, Комісія винесла всім чотирьом організаторам торгівлі цінними паперами попередження.

ДОВІДКОВА ІНФОРМАЦІЯ

Станом на 25.04.2016 року, за фактами маніпулювання цінами на фондовому ринку НКЦПФР порушено 143 справи, з них протягом поточного року розглянуто та прийнято рішення у 11 справах за даним видом правопорушення. За результатами розгляду справ щодо торговців цінними паперами застосовано фінансових санкцій на загальну суму 1,9 млн грн, анульовано дві ліцензії на здійснення професійної діяльності.

Джерело: веб-сайт НКЦПФР

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.