Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР спільно з міжнародними організаціями завершує розробку законопроектів про деривативи та регульовані ринки


08.10.2015 12:35

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) спільно з Міністерством фінансів, МЕРТ, НБУ, а також ЄБРР, МВФ та USAID в якості радників завершує розробку пакету законопроектів щодо врегулювання ринку деривативів, товарного біржового ринку та інших регульованих ринків.

Законопроектами буде врахована передова міжнародна практика, в тому числі останні законодавчі зміни в Європейському Союзі, рекомендації Міжнародної асоціації свопів та деривативів (ISDA), Директиви Євросоюзу про ринки фінансових інструментів (MiFID II) та Регламент про ринки фінансових інструментів (MiFIR), а також Регламент про позабіржові похідні інструменти, центральних контрагентів і торгові репозитарії (EMIR).

Основні аспекти законопроектів:

- Створюється правове поле та врегульовуються відносини, пов’язані як з біржовими, так і з позабіржовими деривативами, зокрема, шляхом чіткого визначення поняття “деривативи” та врегулювання питання підтвердження дійсності деривативів.

- Прямо встановлюється можливість використання генеральних угод щодо фінансових трансакцій, які здійснюються поза організаторами торгівлі, наприклад, таких як загальноприйнята Генеральна угода ISDA.

- Запроваджуються механізми забезпечення виконання деривативів шляхом удосконалення механізмів фінансового забезпечення, введення положення щодо остаточності розрахунків (settlement finality), що базуються на директиві Європейського Союзу про остаточність розрахунків у платіжних системах та депозитарних системах цінних паперів (98/26/EC), а також положення щодо ліквідаційного неттінгу (close-out netting), який застосовується до трансакцій між платоспроможною та неплатоспроможною компаніями.

- Врегульовуються питання інфраструктури, необхідної для повноцінного функціонування ринку деривативів, зокрема, вводиться концепція торгового репозиторію та приводиться у відповідність до Регламенту EMIR регулювання діяльності центрального контрагента.

- У відповідності до директив MiFID І/II вводиться концепція кваліфікованих інвесторів та перетворюється інститут торговця цінними паперами в інститут інвестиційної фірми з розширенням переліку видів діяльності.

- Уніфікуються підходи до регулювання біржових торгів цінними паперами, деривативами та іншими активами шляхом запровадження концепції оператора ринку та відповідних регульованих ринків, які обслуговуються таким оператором.

Реалізація запропонованих законодавчих змін дозволить в майбутньому отримати прозорі ціни на будь-який актив для усіх учасників ринку; держава отримає репрезентативні біржові цінові індикатори; покращиться управління ціновими ризиками; знизяться ризики невиконання угод контрагентами; єдина інфраструктура та уніфіковані підходи стимулюватимуть інвестиції та економічний розвиток.

«Запровадження міжнародних стандартів на товарному біржовому ринку є важливою передумовою розвитку деривативів. Адже розвиток ринку деривативів матиме велике значення як для фондового ринку, так і для економіки в цілому. Але не слід забувати, що дериватив є лише вторинним інструментом, тому не слід перебільшувати його ролі. В той же час для його запровадження ми повинні змінити рельєф фінансового ринку, оскільки в поточному вигляді інфраструктура ринку є занадто слабкою», - прокоментував голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

Найближчим часом пакет законопроектів буде винесений на погодження з усіма членами робочої групи. Після внесення доцільних правок документ буде поданий до Верховної Ради.

Джерело: веб-сайт НКЦПФР

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.