Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Керівництво НКЦПФР зустрілось з представниками фондових бірж та компаній, цінні папери яких пройшли лістинг з 1 січня


12.02.2016 13:12

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) 10 лютого 2016 року провела зустріч з провідними українськими компаніями, цінні папери яких пройшли лістинг згідно з новими правилами з 1 січня поточного року, та представниками фондових бірж, щоб обговорити проблемні питання пов'язані з переходом до нових вимог лістингу.

На зустрічі Комісію представляли її Голова Тимур Хромаєв, Члени Комісії Дмитро Тарабакін та Ігор Назарчук, а також керівництво ключових департаментів регулятора. До дискусії долучились представники фондових бірж ПФТС, «Українська біржа» «Перспектива», КМФБ та лістингових емітентів «Мотор Січ», «Центренерго», «Київобленерго», «Донбасенерго», «Кіровоградобленерго», «Райффайзен Банк Аваль», «Укрсоцбанк», «АКБ «Індустріалбанк, «Укрнафта» тощо.

Нагадаємо, в серпні 2015 року НКЦПФР затвердила зміни до «Положення про функціонування фондових бірж», якими були значно підвищені вимоги до емітентів для перебування в лістингу на фондових біржах.

Зазначимо, що на сьогодні акції лише 15 компаній залишилися в біржових реєстрах, тоді як кількість таких компаній в минулому році становила понад 180.

Відкриваючи зустріч, Тимур Хромаєв повідомив: «Ми раді такому формату зустрічі, адже ми хочемо, щоб у всіх учасників ринку було більше розуміння наших дій і намірів. Для нас вкрай важливо налагодити повноцінний діалог з емітентами і ми дуже сподіваємося на інтерактив».

«З січня в лістингу фондових бірж залишилося 15 емітентів акцій. Але тут немає вже випадкових компаній з роздутою «капіталізацією» в сотні мільярдів гривень і відсутністю будь-яких реальних активів. В лістингу залишилися лише такі емітенти, які можуть стати еталоном публічної компанії. В такі якісні папери нам не соромно буде запрошувати інвесторів», - резюмував пан Хромаєв.

Дмитро Тарабакін, модератор зустрічі, зауважив: «Україна на сьогодні є майже єдиною цивілізованою країною в світі, яка не має розвиненого регульованого фондового ринку. Щоб мати якісний ринок, потрібно мати чіткі правила і їх дотримуватися. Наша команда сподівається, що ми зможемо повернути ринку його основну функцію – перерозподіл коштів – від тих хто їх має в надлишку, до тих хто їх потребує. Якщо компанії не потрібен капітал від зовнішніх інвесторів, то для неї немає сенсу знаходитися на ринку, перебувати в лістингу. Чинні закони й ті, які ми розробили, дозволять тим, хто хоче вийти з ринку, зробити це, використовуючи цивілізовані механізми».

Під час зустрічі були детально обговорені нові вимоги до перебування у першому та другому рівнях лістингу, які вступили в силу з 01.01.2016 року, а також питання корпоративного управління, зокрема, щодо кількості незалежних членів Наглядової ради емітента, запровадження інституту корпоративного секретаря та внутрішнього аудитора, розкриття інформації, складання фінансової звітності відповідно до МСФЗ тощо.

У зв’язку з набранням чинності з 01.05.2016 року Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів», яким передбачені зміни до Закону України «Про акціонерні товариства», Комісія запросила емітентів продовжити розпочатий діалог.

Комісія завжди відкрита для плідної та результативної роботи у напрямі розвитку ринку капіталу та покращення інвестиційної привабливості України в цілому.

Ознайомитися з текстом презентації, що була представлена спеціалістами Комісії, в рамках цієї зустрічі, можна ознайомитися на веб-сайті НКЦПФР.

Джерело: веб-сайт НКЦПФР

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.